Як зварити ідеальну каву? Порада дієтолога

Ми п’ємо каву, і всі ми її любимо! Але чи дійсно ми знаємо, як правильно її приготувати, щоб в кожній чашці була суть унікального смаку?

Приготувати ідеальну чашку кави відносно легко, якщо ви знаєте, що робите. Тип і походження зерен, ступінь обсмажування і навіть якість води впливають на смак кожної випитої чашки кави. Говорячи про людину, яка знає, що робить при приготуванні кави, це дієтолог.

«Безумовно, є ще багато цікавого для дослідження кави», – каже Макензі Брайсон Джексон, фахівець з харчування.

Хоча Джексон, безумовно, накопичив багато важливої інформації про приготування кави за роки роботи, є кілька простих порад, які дозволять вам приготувати каву, як справжній бариста, не виходячи з власного будинку. Через мить ви зрозумієте, що потрібно пам’ятати, коли наступного разу захочете випити кави.

Вибирайте правильні зерна

Якщо ви не оберете високоякісні зерна, ваша кава буде несмачною. Це так просто!

«Вибір зерен – найважливіший аспект приготування доброї кави … без всяких сумнівів», – каже Джексон.

Варто знати два основних види. Робуста має знижену кислотність і сильну гіркоту. З іншого боку, боби арабіки менш гіркі і часто більш ароматні. Надзвичайно важливо знати, якого віку рослини було отримано насіння, де рослина була вирощена, як з нею поводилися і як зберігалися насіння.

Зверніть увагу на ступінь обсмаження

Обсмаження також відіграє велику роль в остаточному смаку кави.

Процес обсмажування викликає одну з найчарівніших реакцій в харчовій науці: реакцію Майяра. Ця реакція розкриває чудовий карамелізований складний смак і аромат кави, але, за словами Джексона, занадто сильна обжарка безумовно підвищить рівень гіркоти.

Якщо при виборі кави ви зверните увагу на ступінь обсмаження, ви побачите діапазон від світлого до темного. За словами Джексона, ніж менше обсмажена кава, тим вона більш фруктова і кисла. А якщо ви виберете більш темне обсмажування, боби будуть більш гіркими, але смак більш складним.

– Середнє обсмажування – хороша відправна точка: вона забезпечує збалансованість і кислувато-гіркий присмак, але варто спробувати каву з різними типами обсмаження, щоб знайти той, який найбільше подобається, – додає фахівець.

Не забудьте правильно зберігати боби

Місце і спосіб зберігання кавових зерен може вплинути на смак кави після заварювання або навіть зіпсувати його. Вашу каву слід зберігати в герметичному контейнері, захищеному від світла. Недотримання цих рекомендацій може призвести до дуже швидкого псування бобів. Ніхто не хоче починати ранок з чашки несвіжої кави, вірно?

Також не забуваємо про відповідного ступеня помел

Коли ви подрібнює каву вдома, не забувайте подрібнювати її рівномірно. Найкраще для цього підійде керамічна кавомолка. Ножові кавомолки НЕ подрібнюють зерно рівномірно, тому у вас будуть дрібні частинки пилу і більші частки. Крім того, не забудьте подрібнити зерна безпосередньо перед приготуванням кави. Якщо ви подрібните їх занадто рано, це змінить смак вашої кави, так як в цілому ви піддаєте більшу частину зерна впливу кисню.

Перевірити якість води

Хоча Джексон каже, що якість води нижче в списку пріоритетів при приготуванні чашки кави, це все ж те, на що слід звернути увагу, якщо ви хочете підняти свою каву на новий рівень. Жорсткість води впливає на смак кави: більш жорстка вода містить більше мінералів, що може посилити неприємно гіркий смак кави.

Будьте обережні з температурою води і часом заварювання

При заварюванні вода не повинна бути занадто гарячою або дуже холодною. Якщо температура води вище 96 градусів за Цельсієм, ваша кава буде схильна до надмірної екстракції і, отже, буде гіркою і терпкою. Якщо температура впаде нижче 90 градусів Цельсія, це зробить каву кислою.

Позначки:

Читайте також

Кава знижує ризик раку печінки

Якби кожен пив по дві чашки кави в день, в світі було б на тисячі менше випадків раку печінки, стверджують австралійські вчені. «Ми рекомендували каву в піраміді здорового харчування і фізичної активності для...

Передозування кофеїном: 9 небезпечних симптомів

Отримати передозування кофеїном дуже просто. Кофеїн міститься не тільки в каві, яка популярна у всьому світі, але і в багатьох інших напоях, які ми вживаємо щодня. Ми також можемо приймати кофеїн несвідомо з...