Втрата запаху і смаку при COVID-19: чому виникає цей симптом

Кава без смаку? Лимон, який можна їсти, не кривлячи губ, тому що не відчуваєш кислоти? Ці симптоми можуть бути COVID-19. Втрата запаху або смаку була визнана Всесвітньою організацією охорони здоров’я одним з відмінних симптомів інфекції SARS-CoV-2. Є кілька гіпотез, які можуть пояснити появу цього симптому. Однак однозначної відповіді поки немає.

– Раптова, часткова, а іноді і повна втрата нюху або аносмія – це перший або один з перших, а іноді навіть єдиних помітних симптомів інфекції SARS-CoV-2 у деяких людей, про яких найчастіше повідомляється ще до проведення тесту. Цей тип симптому, згідно обсерваційних досліджень, зустрічається у декількох десятків відсотків людей, інфікованих коронавірусів, частіше у жінок. Все вказує на те, що втрата нюху при коронавирусной інфекції оборотна – у деяких людей нюх повертається через кілька днів, але є пацієнти, у яких на це йде кілька тижнів або навіть місяців, – каже експерт д-р. Петро Ржімскій з кафедри медицини навколишнього середовища Медичного університету Познані.

У мережі циркулює інформація про те, що втрата нюху – це не результат коронавирусной інфекції, а ефект пошкодження, що виникає при взятті мазків з порожнини носа, але фахівці спростовують ці припущення.

– Кваліфікований персонал вміє брати мазки. Хоча сам паркан може бути не самим приємним заняттям, це звичайна процедура, більш швидка і проста, ніж взяття зразка крові, і помітне легке роздратування носової порожнини проходить дуже швидко. Неправильне виконання цієї процедури теоретично може на короткий час погіршити нюхову функцію, але такі ситуації трапляються рідко. Те ж саме і зі здачею крові – якщо це робить любитель, це може нашкодити пацієнту, тому це роблять люди, які знають, як це робити, пройшли навчання, – пояснює експерт.

Звідки походить втрата нюху у пацієнтів з COVID-19?

Вчені всього світу, намагаються знайти відповідь на це питання.

«Нюховий епітелій носової порожнини є імовірним місцем підвищеного зв’язування SARS-CoV-2. Численні типи ненейрональная клітин, присутні в нюховому епітелії, і два рецептора господаря, ACE2 і TMPRSS2, сприяють зв’язуванню, реплікації і накопичення SARS-CoV-2. Це може бути основним механізмом недавно зареєстрованих випадків нюхових розладів у пацієнтів з COVID-19 », – каже проф. Рафал Бутовт з кафедри біології та медичної біохімії Медичної колегії Університету Миколи Коперника. Публікація з’явилася в березні цього року в американському журналі ACS Chemical Neuroscience.

Всупереч поширеній думці, втрата смаку і запаху при COVID-19 відрізняється від втрати смаку і запаху при розвитку грипу або застуди . Саме тоді ці почуття можуть бути порушені. Різниця між аносмія при COVID-19 і іншими захворюваннями, що розвиваються в дихальних шляхах, допомагає краще відрізнити Коронавірусние інфекцію SARS-CoV-2 від інших інфекцій тільки на основі симптомів. Ряд симптомів COVID-19 такий же, як і при інших захворюваннях, наприклад, кашель або задишка також можуть виникати при грипі або ларингіті, висока температура при ряді різних інфекцій.

«Коли розвивається COVID-19, втрата нюху є раптової і серйозною. Ніс зазвичай не закладено і не тече, і більшість пацієнтів все ще можуть вільно дихати (задишка виникає на більш пізній стадії COVID-19). Це пов’язано з тим, що коронавірус SARS-CoV-2 впливає на нерви, які проводять відчуття смаку і запаху в верхніх дихальних шляхах. Отже, їх параліч сильніше, ніж в разі застуди та грипу », – пояснює проф. Карл Філпотт з Університету Східної Англії в журналі «Ринологія»

Ми також повинні пам’ятати, що втрата нюху не завжди відбувається при COVID-19 і що погіршення нюхової функції не обов’язково має бути синонімом інфекції SARS-CoV-2. Погіршення нюху може виникати і при інших респіраторних інфекціях, хоча найчастіше це результат закладеності носа. З іншого боку, риніт зазвичай не пов’язаний з COVID-19, хоча він також спостерігається у деяких пацієнтів.

– Через всього цього, щоб підтвердити інфекцію SARS-CoV-2, ми повинні виконати діагностичний тест, тому що, використовуючи тільки клінічну картину, легко поставити неправильний діагноз, і це може пізніше вплинути на нашу поведінку і поширення вірусу. Тест не є інвазивним і не сприяє втраті нюху. Я закликаю нас не боятися його збору і не ігнорувати тривожні симптоми, – підкреслює доктор Ржімскі.

А оскільки існує пандемія, також необхідно обмежити прямий контакт і ізолювати в разі тривожних сигналів про інфекції, навіть коли немає лабораторного підтвердження інфекції SARS-CoV-2.

Позначки:

Читайте також

Вакцина проти туберкульозу захищає від COVID-19

Згідно з новим дослідженням Cedars-Sinai, широко використовувана протитуберкульозна вакцина пов'язана зі зниженою вірогідністю зараження COVID-19 (коронавірусів).Вакцина, відома як Bacillus Calmette-Guérin (BCG), була...

Винайдено назальний спрей для боротьби з COVID-19

Вчені говорять, що спрей може бути особливо корисний в місцях масового скупчення людей, таких як літаки або класи.Дослідники з Університету Бірмінгема розробили назальний спрей, який, на їхню думку, може забезпечити...

Домашній тест на COVID-19 дозволений до застосування

Тест на коронавірус вдома? Це може бути проривом. FDA схвалив домашній тест, який дозволяє самому взяти мазок і оцінити його за допомогою спеціального приладу. Все вказує на те, що незабаром ви зможете обстежувати себе...

Набряк і біль в яєчках можуть бути симптомами COVID-19

Лікарі попереджають, що одним із симптомів COVID-19 може бути набряк яєчок. П'ять лікарів опублікували статтю в Американському журналі екстреної медицини, що описує випадок пацієнта, у якого виник набряк яєчок...

Коронавірус: в Польщі підтверджено перший рецидив захворювання

Перший випадок повторного зараження коронавірусів в Польщі був підтверджений у жінки, яка вважалася такою, що виздоровіла кількома тижнями раніше. Жінку повторно обстежили, коли вона звернулася до лікарні для планової...