Трав’яні чаї з шавлії і перили можуть допомогти запобігти або лікувати COVID-19

Команда з Університету Дуйсбург-Ессен виявила, що водні настої шавлії і перили створюють сильну противірусну дію на різні лінії клітин людини. Вже після 30 хвилин обробки клітин як в терапевтичному, так і в профілактичному режимах спостерігалася значна противірусна активність.

Вчені закликають до майбутніх клінічних випробувань, щоб з’ясувати, чи можуть трав’яні чаї з перили і шавлії допомогти запобігти або вилікувати інфекцію SARS-CoV-2 в поєднанні зі стандартними методами лікування.

Чернетка статті доступна на сервері bioRxiv *, і стаття проходить рецензування.

Водні настої рослин використовувалися тисячі років

У традиційній медицині водні настої рослин тисячоліттями використовувалися в різних культурах для профілактики або лікування респіраторних інфекцій.

Рослини сімейства Lamiaceae, такі як шавлія (Salvia officinalis) і перила (Perilla frutescens), є особливо популярними травами, використовуваними для приготування чаю.

Під час нинішньої пандемії багато людей використовували продукти рослинного походження – зазвичай у вигляді чаю – щоб захистити себе.

Що зробили дослідники?

Дослідники перевірили дію водних настоїв шавлії і перили на клітини Vero E6, інфіковані SARS-CoV-2, протягом однієї години. В якості контролю вчені включили коріандр в експерименти, тому що ця рослина не належить до сімейства Lamiaceae і широко не використовується в якості лікарського речовини.

Настої готували шляхом кип’ятіння листя рослин і їх кип’ятіння при 60 ° C протягом 2 годин.

Команда каже, що короткочасного лікування будь-якої з трав було досить, щоб значно придушити реплікацію SARS-CoV-2.

Оскільки рослинні компоненти були вилучені шляхом кип’ятіння листя у воді, команда прийшла до висновку, що противірусна активність була викликана водорозчинними термостабільними сполуками. Вчені говорять, що кількість трав’яного матеріалу, використовуваного для приготування настоїв, передбачає, що розведення настоїв 1/10 вже відповідає концентрації трав’яних чаїв, приготованих зі стандартних чайних пакетиків.

Щоб адаптувати експеримент до більш реалістичного відображення умов споживання чаю, дослідники скоротили час обробки до 30 хвилин. Як і раніше спостерігалося значне зниження реплікації вірусу.

Потім дослідники порівняли дію настоїв зі свіжого і сушеного листя. Команда повідомила, що сушені листя шавлії зберегли більшу частину своєї противірусної активності. З іншого боку, висушене листя перили було менш ефективним, хоча значне інгібування реплікації вірусу все ще спостерігалося при розведенні 1/10.

Вивчення профілактичних ефектів

Щоб перевірити, чи можуть трави мати профілактичний ефект, клітини Vero E6 обробляли різними розчинами трав’яних настоїв протягом однієї години перед видаленням рослинних інгредієнтів і зараженням клітин SARS-CoV-2.

«При видаленні трав’яних настоїв перед інфекцією ми в першу чергу хотіли оцінити противірусні ефекти на основі клітинних реакцій, а не прямого усунення інфекційних вірусних частинок», – пояснюють дослідники.

Результати шести різних експериментів з використанням двох різних ізолятів SARS-CoV-2 показали, що інфузії значно знижували інфекційність.

Позначки:

Читайте також

Винайдено назальний спрей для боротьби з COVID-19

Вчені говорять, що спрей може бути особливо корисний в місцях масового скупчення людей, таких як літаки або класи.Дослідники з Університету Бірмінгема розробили назальний спрей, який, на їхню думку, може забезпечити...

Коронавірус в кишечнику

Згідно з дослідженнями, у 30-50% пацієнтів з COVID-19 проявляються шлунково-кишкові симптоми, включаючи нудоту, діарею, блювоту і біль в животі. Інфекційна РНК SARS-CoV-2 була виявлена в калі більш ніж у 50% пацієнтів з...

Вчені шукають вакцини від 3 інфекційних захворювань, крім COVID-19

Вчені всього світу шукають вакцину для захисту від SARS-CoV-2, вірусу, що викликає COVID-19. Хоча дивно, що вся увага прикута до цієї гонки вакцин, але COVID-19 - не єдине захворювання, від якого вчені в даний час...

У лікарнях Великобританії почалися дослідження препарату, який може зупинити розмноження коронавірусу

Випробування інноваційного засоби лікування COVID-19 з використанням моноклональних антитіл почнуться в лікарнях Великобританії. Моноклональні антитіла виробляються імунною системою у відповідь на патогени в організмі....

Втрата запаху і смаку при COVID-19: чому виникає цей симптом

Кава без смаку? Лимон, який можна їсти, не кривлячи губ, тому що не відчуваєш кислоти? Ці симптоми можуть бути COVID-19. Втрата запаху або смаку була визнана Всесвітньою організацією охорони здоров'я одним з відмінних...