Продукти з високим ступенем обробки можуть прискорити біологічне старіння організму

Дослідження пов’язують вживання ультра-оброблених продуктів з укорочуванням тіломір. Це структури, розташовані на кінцях наших хромосом.

Тіломіри – що це?

Хоча тіломери самі по собі не містять генетичної інформації, вони зберігають цілісність хромосом, запобігаючи стирання їх кінців, подібно до того, як кінчики шнурків захищають шнурки. Тіломіри згодом стають коротшими і менш ефективними в міру реплікації хромосом. Вчені розглядають їх як маркери біологічного віку людини на клітинному рівні.

Нове дослідження показує, що вживання в їжу ультра-оброблених харчових продуктів пов’язано з прискореним скороченням тіломір і старінням клітин. Дослідники з Університету Наварри в Памплоні, Іспанія, представили свої висновки на Європейському та Міжнародному конгресі з ожиріння (ECOICO 2020) у вересні цього року. Дослідження провела Люсія Алонсо-Педрери, аспірантка цього університету.

Розробка продуктів з високим ступенем переробки

Споживання продуктів з високим ступенем обробки або UPF зростає в усьому світі. UPF – це вироблені харчові продукти, які містять будівельні блоки природної їжі: білкові ізоляти, цукру, жири і масла.

Однак, хоча їх інгредієнти часто отримують з натуральних джерел, UPF в кінцевому підсумку містить дуже мало цільних продуктів або зовсім не містить їх.

Компанії UPF часто додають ароматизатори та емульгатори для аромату, а також барвники та інші косметичні добавки, щоб отримати бажаний вид. UPF бідний харчуванням і часто незбалансований.

UPF дуже прибутковий для виробників завдяки недорогим інгредієнтам, економічністю виробничих процесів і тривалого терміну зберігання в магазинах. Що робить цю їжу настільки привабливою для споживачів, так це зручність і відносна невразливість.

Попередні дослідження чітко не показали взаємозв’язку між UPF в цілому і довжиною тіломір (TL). Однак дослідники виявили зв’язок між TL і алкоголем, цукровмісних напоями, обробленим м’ясом і продуктами з високим вмістом насичених жирів і цукру.

Інші дослідження пов’язують UPF з декількома серйозними станами, такими як ожиріння, гіпертонія, депресія, метаболічний синдром, певні типи раку і діабет типу 2. Однак ці захворювання також зазвичай пов’язані з віком, і тому їх важко остаточно зв’язати зі споживанням UPF.

UPF і довжина тіломір

Система NOVA класифікує продукти харчування за ступенем обробки, пов’язаної з їх виробництвом, а не по їх поживній цінності. Метою Алонсо-Педрери і його колег було вивчити вплив споживання UPF у літніх людей, використовуючи NOVA як спосіб категоризації їх споживання їжі.

Дослідники почали аналіз з даних проекту SUN, який Університет Наварри реалізує спільно з іншими іспанськими університетами. Триваюче дослідження було розпочато набором в 2000 році і включає добровольців старше 20 років. Учасники повинні заповнювати і повертати анкети кожні 2 роки.

У 2008 році всі учасники SUN старше 55 років взяли участь у генетичному дослідженні, яке лягло в основу нового дослідження. В цілому 886 осіб – 645 чоловіків і 241 жінка – надали зразки слини для аналізу ДНК і самостійно повідомили про своєму щоденному споживанні їжі. Їх середній вік становив 67,7 року.

Команда розділила учасників на чотири групи рівного розміру в залежності від кількості порцій UPF, які вони споживали в день:

  • низький: менше 2 порцій
  • середньо-низький: 2-2,5 порції
  • середньо-високий: 2,5-3 порції
  • високий: більше 3 порцій.

Що стосується тіломір, Алонсо-Педрери і її колеги виявили чітку кореляцію між TL і UPF зносу.

Імовірність укорочення тіломір різко збільшувалася зі збільшенням кількості порцій UPF, починаючи з середньої або низької групи. У цій групі на 29% більше шансів показати зниження TL, в той час як в групі з середнім і високим рівнем ймовірність його наявності на 40% вище. У людей з високої групи на 82% частіше коротшали тіломіри.

Автори дослідження пишуть:

«У цьому поперечному дослідженні літніх людей в Іспанії ми показали тісний взаємозв’язок між споживанням UPF і TL. Щоб підтвердити ці спостереження, необхідні подальші дослідження в більших поздовжніх дослідженнях з базовими і повторними вимірами TL ».

Дослідники також зробили ряд загальних спостережень щодо людей, які споживали більше 3 порцій UPF в день. Люди в цій групі:

  • У вас більше діабету, сімейний анамнез серцево-судинних захворювань і аномальний вміст жирів в крові під шкірою
  • учасники найчастіше перекушували між прийомами їжі
  • споживав менше білків, вуглеводів, клітковини, фруктів, овочів, оливкової олії та інших мікроелементів.

Люди, які їли більше UPF, з меншою ймовірністю дотримувалися здорової середземноморської дієти. Натомість вони споживали більше жирів, насичених жирів, поліненасичених жирів, натрію, цукровмісних напоїв, холестерину, нездорової їжі і обробленого м’яса.

Автори дослідження також виявили, що люди, які споживали більшу кількість UPF, більш схильні до розвитку депресії, особливо коли вони були менш фізично активні. Нарешті, результати зв’язали споживання UPF з надмірною масою тіла, гіпертонією і смертністю від усіх причин.

Читайте також

Чим старше ми стаємо, тим більше нам потрібно пити води

Вчені рекомендують літнім людям пити воду, навіть якщо вони не відчувають спраги, і обмежити вживання газованих напоїв та кави. Чому?Згідно з останнім дослідженням, опублікованим в The Journal of Physiology, нам...

5 домашніх засобів від жовтих нігтів

Домашні засоби від жовтих нігтів дозволять вам боротися з цією непривабливою проблемою, використовуючи популярні продукти, які є в кожному будинку. Жовті нігті зазвичай виникають в результаті нанесення лаку, але...

Відновлювальні вправи, які збільшують рухливість суглоба

Вправи на скорочення - це вправи, які виконуються для розтягування надмірно скорочених м'яких тканин, що оточують суглоби. Правильно виконувані вправи відмінно покращують рухливість в суглобі і впливають на довжину...

Чи може ячмінь на очах бути ознакою діабету?

Чи може бути ознакою діабету часта рецидивна бактеріальна інфекція повік, тобто ячмінь? Коли вам слід звернутися до лікаря?Ячмінь - це загальна назва очної інфекції - бактеріальної інфекції у вигляді бугристого...

Дратівливість, стомлюваність, зниження апетиту це можуть бути симптоми хвороби Бері-Бері!

Втома, дратівливість, втрата апетиту і втрата ваги або дискомфорт в животі - ранні симптоми дефіциту вітаміну B1 (тіаміну). Тривала відсутність цього вітаміну призводить до розвитку хвороби з екзотичною...