5 видів келихів для вина, які варто мати вдома

5 видов бокалов для вина, которые стоит иметь дома

Келихи для вина обов’язково повинні бути в домі: цей благородний напій гідний того, щоб його пили з правильних келихів! А якщо до вас прийдуть гості, вам не доведеться підшукувати схожі стаканчики або, що ще гірше, чашки!

А у вас є такі келихи?

Келихи для червоного вина

5 видов бокалов для вина, которые стоит иметь дома

Такі келихи називаються бургундські або бордоський. Перші нагадують кулю за формою і мають ніжку середньої висоти, на відміну від останніх – бордосськіх. Чаша таких келихів зазвичай має обсяг близько 600 мл, але це не означає, що потрібно наливати до країв – це передбачено для того, щоб напій міг розкрити свій ароматний букет. Червоні вина при подачі повинні мати кімнатну температуру.

Бокали для білого вина

5 видов бокалов для вина, которые стоит иметь дома

З білим вином важливо одне: не дати йому нагрітися від ваших рук. Тому, келихи для білих вин зазвичай мають високу ніжку і об’єм до 200 мл У такі келихи наливають 100-150 мл, щоб у вина була можливість розкрити свій аромат.

Читайте також Як підібрати правильне поєднання вина і сиру

Келихи для ігристих вин

5 видов бокалов для вина, которые стоит иметь дома

У таких келихів також висока ніжка, так як їх п’ють трохи охолодженими. Існує 3 види келихів для ігристого вина: класика, тюльпан і флейта. Класика – широке і неглибокий келих, який за легендою повторює форму грудей королеви Марії-Антуанетти; тюльпан – довга ніжка і подовжена чаша з розширенням догори, як і у однойменного квітки; флейта – самий популярний тип келихів, який ми часто спостерігаємо за новорічними столами – вузька, висока чаша і висока ніжка.

Келихи для кріплених вин

5 видов бокалов для вина, которые стоит иметь дома

Портвейн, мадеру або вермут п’ють з особливих келихів тюльпаноподібної форми і невеликого обсягу. Також у таких келихів зазвичай широкий верх, так як аромат кріплених вин немає сенсу зберігати.

Келихи для глінтвейну

5 видов бокалов для вина, которые стоит иметь дома

Для таких келихів є одне правило – вони повинні бути з ручкою! Це обумовлено тим, що глінтвейн завжди вживається гарячим. Такі келихи зазвичай мають широку колбу і товсту невисоку ніжку.

Правильний вибір келиха для кожного виду вина має не тільки естетичне значення, але і допомагає насолодитися смаком і ароматом цього напою в повній мірі.

Читайте також 4 причини, чому вино збільшує тривалість життя