5 страв з нуту, коли хочеться чогось новенького

5 блюд из нута, когда хочется чего-то новенького

Нут (баранячий горох) – чи не основний інгредієнт східної кухні. Рецепти страв з нуту з’явилися ще до нашої ери, що свідчить про поживність і корисність цього незвичайного продукту.

Для тих, хто хоче випробувати свої сили в приготуванні страв східної кухні, ми підібрали 5 чудових і простих рецептів з нутом.

Хумус

Першим і головним блюдом, яке робиться з нуту, є хумус – пряна паста, якою присмачують багато інші різносоли на Сході.

5 блюд из нута, когда хочется чего-то новенького

Інгредієнти:

  • 400 г нуту
  • 3 ст. ложки кунжутного насіння
  • 2 зубчики часнику
  • 7 ст. ложок оливкової олії
  • сік половини лимона
  • спеції: кінза, кмин, паприка, коріандр

Оригінальний рецепт передбачає використання тхины (пасти з перемелених насіння з оливковою олією) замість кунжутного насіння, однак її заміну можна приготувати за допомогою блендера.

На першому етапі замочіть горох, заливши його з вечора водою і залишила до ранку. Він значно збільшиться в розмірах. Вранці відваріть горох, заливши його підсоленою водою в каструлі з розрахунку, що волога постійно буде випаровуватися. Для того, щоб нут став зовсім м’яким, необхідно близько години.

Далі потрібно приготувати тхину. Для неї знадобиться 3 ложки кунжуту і 2 зубчики часнику, пара ложок оливкової олії, все змішати і перебити в блендері. Додати сік лимона і знову збити.

Воду з гороху злийте в окрему каструлю, оскільки вона ще стане в нагоді. Пересипте відварений горох в блендер, перемеліть, при необхідності додаючи воду. Ідеальна консистенція – густа сметана. Коли маса стане однорідною, додайте ще 5 ложок оливкової олії.

В останню чергу додайте спеції – наприклад, мелену зіру, коріандр, паприку, гострий перець. Продовжуйте збивати до стану пасти.

Викладіть в піалу, полийте невеликою кількістю оливкової олії. Подавайте з маслинами і свіжим хлібом (або коржами).

Фалафель

5 блюд из нута, когда хочется чего-то новенького

Інгредієнти:

  • 1 склянку нуту
  • 3 ст. л. булгуру
  • 1 цибулина
  • половина головки часнику
  • за пучка кінзи і петрушки
  • олія для смаження
  • 4 ст. л. борошна
  • 0,5 ч. л. соди
  • Спеції за смаком: зіра, кумін, коріандр, чорний і кайенский перець, каррі, кардамон

Нут замочити на ніч у воді. Цибулю і зелень дрібно порізати. Часник пропустити через часникодавку.

Попередньо зливши воду, перемелюємо нут в блендері змішуємо з усіма складовими. В останню чергу додаємо борошно.

Сформуйте з суміші кульки мокрими руками, обсмажте до золотистої скоринки на сковорідці з великою кількістю масла.

Викладайте на паперові рушники, щоб зійшов зайвий жир. Фалафель подається з овочевим салатом, пітою (коржі) і хумусом.

Долма з овочами

5 блюд из нута, когда хочется чего-то новенького

Інгредієнти:

  • 1 помідор
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 30 молодих виноградних листків
  • по 0,5 склянки рису та нуту
  • лимон
  • 3 ст. л. оливкової олії
  • по половині пучка кінзи, базиліка і м’яти
  • сіль за смаком
  • спеції: барбарис, чорний мелений перець, сухий часник

Цибулю і моркву обсмажити на сковороді з меленим часником. Додати натертий помідор і тушкувати на повільному вогні ще п’ять хвилин.

Змішайте із засмажкою заздалегідь відварені рис і нут, дрібно нарізану зелень. Посоліть, поперчіть за смаком. В кінці додаємо барбарис і ретельно перемішуємо.

Загортаємо отриману начинку у виноградне листя, потім викладаємо в каструлю з товстими стінками. Залити водою, щоб покривала долму приблизно на 1 сантиметр. Тушкувати 30 хвилин.

Салат з нутом і фетою

5 блюд из нута, когда хочется чего-то новенького

Інгредієнти:

  • 1 склянку нуту
  • 250 р сиру фета
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 1 червона цибулина
  • 5 зубчиків часнику
  • половина пучка зеленого цибулі
  • 1 лимон
  • 1 перець чілі
  • мелені коріандр і петрушка за смаком
  • зерна граната для прикраси

Нут замочити на ніч і потім відварити. Цибулю, часник і перець дрібно нашаткувати і злегка обсмажити в олії.

Об’єднати всі інгредієнти, всипати нарізану кубиками сир. Приправити соком лимона.

Котлети з нуту

5 блюд из нута, когда хочется чего-то новенького

Інгредієнти:

  • 1,5 склянки відвареного нуту
  • 1 цибулина
  • 2 зубчики часнику
  • 2 ст. л. дрібно нарізаної зелені кінзи і петрушки
  • сіль і перець за смаком
  • по 0,5 ч. л. паприки і кмину
  • половина перцю чилі
  • олія для смаження

Нут замочити на ніч, відварити і подрібнити блендером. Всі інші складові дрібно нарізати, змішати з горохом.

Мокрими руками сформувати невеликі котлети і обсмажувати по парі хвилин з кожного боку до золотистої скоринки. Подавати з тушкованими овочами.

 

Читайте також Цікаві варіації соусів до спагетті