3 небанальних страви з бринзою із закарпатської, словацької та турецької кухні

3 небанальных блюда с брынзой из закарпатской, словацкой и турецкой кухни

Бринза – м’який ропні сир, дійсно смачний і незвичайний. Готують з них, як виявляється, величезна кількість страв у різних країнах світу.

Пропонуємо вам три рецепти надзвичайно смачні страви з бринзою в кращих традиціях закарпатської, словацької та турецької кухні.

Традиційний закарпатський банош з бринзою

Варіанти назви різняться – бануш, банош, токан, але суть одна – каша з кукурудзяного борошна з додаванням сметани або вершків. Готується на відкритому вогні, а подається з бринзою, грибами та шкварками.

3 небанальных блюда с брынзой из закарпатской, словацкой и турецкой кухни

Інгредієнти:

  • 2 склянки кукурудзяного борошна
  • 6 склянок води
  • сіль за смаком
  • 1-2 столових ложки вершкового масла
  • Півчашки смаженого сала, шкварок
  • Підсмажену цибулю
  • Смажені гриби (за бажанням)
  • Бринза
  • Казанок, дерев’яна ложка та лопатка

У разі відсутності кукурудзяного борошна – її можна замінити кукурудзяною крупою, обсмажені на сухій сковороді і перетертої або подрібненою.

Як і схожа на нього мамалига, банош вариться в казанку. Залив воду, поставте казан на вогонь, додайте три ложки кукурудзяного борошна, доведіть до кипіння і посоліть за смаком.

Коли закипить вода, всипте борошно, постійно ретельно помішуючи. Варіть кашу 20-30 хвилин, постійно помішуючи. Коли каша готова, вона без праці відходить від стінок казана. Переверніть казан на обробну дошку або рушник, банош повинен зберегти форму.

У деяких рецептах кукурудзяна мука вариться в киплячій сметані замість води, що додає каші ніжності.

Подається банаш з бринзою, смаженою цибулею, шкварками або грибами.

Словацькі галушки з бринзою і беконом

Інгредієнти:

  • 0,8-1 кг картоплі
  • 250-300 грамів борошна грубого помелу
  • 2 яйця
  • 2 столові ложки жирних вершків або вершкового масла
  • Сіль за смаком
  • 300 грамів бринзи
  • 200 г бекону
  • Подрібнений зелений лук
  • Прес для галушок

Бекон наріжте кубиками і підсмажте до золотистого кольору. Бринзу викладіть в глибоку миску, подрібніть виделкою і додайте вершки.

Картопля очистіть і натріть на дрібній тертці, додайте яйця, борошно, трохи солі і вимісіть.

Закип’ятіть воду і посоліть, з допомогою преса видавіть галушки в киплячу воду, перемішайте, щоб вони не злиплися. Варіть близько 6 хвилин (до виринання), потім відкиньте на друшляк.

Готові галушки прикрашаються зеленою цибулею, бринзою і беконом.

Турецький Сигара Берек — трубочки з бринзою

3 небанальных блюда с брынзой из закарпатской, словацкой и турецкой кухни

©Pixabay

Інгредієнти:

  • 400 грамів готового тіста філо
  • 500 грамів бринзи
  • 1 яйце, розділена на жовток і білок
  • кріп або петрушка за смаком
  • рослинна олія для смаження
  • паперовий рушник

Розділіть бринзу на дві частини. У першу частину бринзи додайте жовток і добре перемішайте. У другу частину бринзи додайте подрібнену зелень, перемішайте.

Трохи начинки (першої і другий), покладіть на тісто, загорніть краї трикутника і почніть скачувати в трубочку. Коли трубочка буде майже готова, змастіть внутрішній край тіста яєчним білком і загорніть до кінця.

Трубочки складіть в контейнер і поставте на кілька годин у холодильник, потім підсмажте з усіх боків на рослинному маслі. Готові трубочки викладіть на паперовий рушник, щоб стекла олія.

Ці смачні і ситні блюда цілком можуть стати вашими улюбленими, а простий інгредієнт — бринза — незамінним ласощами!

Читайте також 7 ідей страв з бринзою на всі випадки життя